Zöld Praktikák a háztartásban

Vadgesztenyével is moshatunk

Egyre többet hallunk a pár évtizeddel ezelőtt szinte eltűnt, de dédszüleink által még használt tisztítószerekről, és látjuk újra megjelenni az üzletek polcain. Vajon versenyre kellhetnek ezek, a    reklámokból jól ismert, speciális célokra kifejlesztett vegyszerekkel? 

Egy háztartásban – legyen akár hagyományos vagy modern kori – ha a tisztaságról beszélünk, három nagy terület juthat az eszünkbe. A lakásunk és berendezési tárgyaink, a ruházatunk, és saját testünk. Vajon mitől lesznek mindezek valóban tiszták?

- Oktatásaink és lakossági kampányaink alakalmával nem csak ismereteket adunk át, de kíváncsiak vagyunk azokra a ma használt módszerekre, eszközökre és anyagokra is, melyeket mások alkalmaznak háztartásuk és különböző használati tárgyaik tisztán tartásánál – mondja Lettner Gabriella, a Pécsi Zöld Kör elnöke.

A legtöbbünk számára ugyanis ezeket újra kell tanulni, mert a modern vegyipar termékeinek köszönhetően elfelejtettük a régi, bevált praktikákat.

Álljon tehát itt néhány szer, és meglepő anyag, melyeket bátran merünk ajánlani. Ezek nem csak kiváló tisztítószerek, hanem pénztárcakímélő, környezetbarát anyagok. Ha pedig a csomagolásra is figyelünk – vagyis elsősorban a vastagabb papírzacskót részesítjük előnyben – a sok műanyag flakon mennyisége is drasztikusan lecsökken.

Szódabikarbóna az igazán makacs szennyeződésekre

B. G. környezeti nevelő: „Nem mindig van időnk tűzhelyünket, vagy környezetét egy-egy használat után rögtön megtisztítani. Magam is próbálkoztam súrolószerekkel, különböző vegyszerekkel, speciálisan kifejlesztett csoda spray-kel – bár ezek csomagolásán található veszélyjelek miatt tartós használatra soha nem tervezetem. A csalódások után végül egy sütésből megmaradt pár dekás kiszerelésű szódabikarbóna hatékonyságát tettem próbára. Az eredmény bámulatos volt. Egy kis víz, egy darab rongy és szódabikarbóna, és a régóta vágyott ragyogó tűzhely.”

R. E. háziasszony:„Sokat hallottam másoktól a szódabikarbóna hatékonyságáról ezért óvatosan, de a fehér mosásnál tettem a gépbe egy kis mennyiséget, gondolva baj csak nem lesz belőle. Az eredmény, legnagyobb meglepetésemre váratlan helyről érkezett. A férjem jegyezte meg – mit sem sejtve -, hogy valamitől mintha fehérebbek lennének az ingei.

Ára: 400-500 Ft/kg

Mosódió és vadgesztenye

- Egy környezetbarát anyagokról tartott foglalkozás alkalmával, mikor a mosódió került szóba, az egyik kisdiák megemlítette, hogy anyukája vadgesztenyével mos. Kicsit utánajártam és valóban, ugyanaz a szaponin nevű hatóanyagot tartalmazza, mely vízzel érintkezve habzik. A mosódióhoz hasonlóan nem irritálja a bőrt, nem fakít, bár hámozás után sem ajánlott fehér ruháknál használni. – meséli Lettner Gabriella.

Egy mosáshoz 4-5 meghámozott gesztenye szemet tegyünk egy régi zokniba, vagy egy kicsi vászonzsákba. Egy adagot 4-5 mosásra is használhatunk, néhány csepp illóolajjal pedig a ruhák jó illata is garantált -teszi hozzá a Pécsi Zöld Kör elnöke.

Árak: vadgesztenye: ingyen gyűjthetjük, mosódió: 4000-5000 Ft/ kg, de ez a mennyiség megközelítőleg egy évre elég

Mosószóda

- A mosószóda is nagyon környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékhatása. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Ráadásul igen kis mennyiség is elegendő belőle – mondja Gabriella.

Ára: 350-400 Ft/kg

Próbáld ki! A pécsi zöld civil szervezetekkel összefogva „Tudatos Turné” címmel, négy alakalommal szerveznek meg különböző városrészeken lakossági kampánynapokat. A kitelepülések alkalmával mindenkinek lehetősége van kipróbálni helyben például a mosószóda hatékonyságát. Ám aki otthon is szeretne meggyőződni használhatóságáról, mintacsomagot vihet magával. Így vásárlás előtt kipróbálhatja, hogy milyen területen milyen hatékonysággal alkalmazható a mosószóda.

Így takarékoskodjunk az esővízzel

forrás: homeinfo.hu

A túl sok víz használata nemcsak költséges, de pazarló is a környezettel szemben. Ha mindannyian takarékoskodunk erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. Íme, néhány hasznos ötlet.

1. Fogjuk fel az esővizet. Tehetünk például kannákat az eresz ejtőcsöve alá vagy nagyobb edényeket a szabadba. Ezzel a vízzel azután öntözhetünk.

2. Öntözzünk este, így kevesebb víz párolog el, több kerül a földbe.

3. Öntözzünk ritkábban, de hosszabban. Így növényeink mélyebb gyökereket eresztenek, és ritkábban kell majd öntözni őket.

4. Az ágyások közé áshatunk árkot, és az öntözővizet az árokba öntve a gyökerek jutnak majd több vízhez.

5. Minél jobban porlasztjuk a vizet, annál jobban hasznosul.

6. Csak ott öntözzünk, ahol muszáj.

7. A nagyobb fák árnyékába ültetett növények kevesebb vizet igényelnek.

8. Válasszunk szárazságtűrő fajtákat. Egymás mellé olyan növényeket ültessünk, amelyeknek hasonló a vízigénye.

9. Szórjunk a földre mulcsot (ez lehet fakéreg, háncs), így nemcsak kevésbé szárad a föld, de a gyomok sem tudnak úgy megtelepedni.

10. Hagyjuk hosszabbra nőni a füvet, nyírjuk ritkábban.

11. Csökkentsük a gyep területét minimálisra, mert nagyon sok vizet igényel. Ehelyett ültessünk a talajon futó, terülő növényeket azokra a helyekre, ahol úgysem járunk. Ezek nemcsak kevesebb vizet igényelnek, de kevesebb gondozást is. Több időnk marad a gyepen heverészni.

12. Ha van medencénk, fedjük be. Így ritkábban kell majd cserélni a vizet.

13. Ha öntözőrendszerünk van, gyakran ellenőrizzük az állapotát, nincs-e szivárgás, lényeges a folyamatos karbantartás.

14. A kerti utakat ne öntözzük, csak söpörjük. Majd az eső megtisztítja őket.

15. Beszéljük meg az egész családdal, hogy mi miért és hogyan takarékoskodunk a vízzel, és kérjük meg őket is erre.

  Híreink

Ökováros – Ökorégió Alapítvány

Iroda: 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8. Művészetek Háza I. em.

Telefon: +36 (20) 454-0644; +36 (30) 469-4714

E-mail: info@okovaros-okoregio.hu

www.okovaros-okoregio.hu