Rendezvények

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány rendszeresen szervez jeles napokhoz köthető rendezvényeket, illetve kapcsolódik más szervezetek programjaihoz. Az elmúlt másfél év eseményeinek fotódokumentációja megtekinthető a Galéria menüpont alatt. Aktuális rendezvényünk:

„ÉLET FÁJA”  program

Az élet fája kifejezés a Bibliából, a Teremtéstörténetből származik, de valamennyi kultúrkörben, a világ minden táján a fa az életet szimbolizálja, mely a földből sarjad, és természeténél fogva nőni akar, égbe tör.

A néphagyományban minden gyermek születésekor fát ültettetek, amely a gyermekkel együtt cseperedett, s mire felnőtt, gyümölcsöt, de legalább is árnyékot adott, friss levegővel árasztotta el az élet terét, otthona volt a szívet vidámító rigónak, aki füttyével a lelket ringatta.

A fa életünk természetes része, tán észre sem vesszük, ha van, csak a hiánya kiált.


Az ember a fát saját kényelmére is használja, például bútort készít belőle. De használja az elhullott fát, amely még holtan is éltető melegét adja kicsinek, nagynak. 

Az ember azonban nem hálás mindezért, pusztítja az erdőt, hogy állatot legeltessen a helyén, hogy házat, erődítményt építsen belőle, vagy épp egy nagy kohóban elfüstölje. Az életet adó fa így elég, s elenyészik a fellegekben.

A féktelen ember, csakhogy tévéből vagy computerből nézhesse a valóságot, s hogy szemvillanás alatt jusson el egyik helyről a másikra, a villamos áramot is a fakitermelésből nyeri.

S egyszer csak arra ébred, hogy lezúdul a sár a hegyről, leomlik a löszfal, nem tisztul a levegő, nem fütyül a rigó, hideg a kályha, s minden olyan sivár.

A Föld, amely egykor éltette, s növesztette a fát, s az embert, ha így folytatjuk, nem bírja tovább,s ha feladja, jéggé dermed a világ.

Ne égesd el a világot, inkább ültess egy fát, hogy ne átugord az életet, hanem éljed át.

 Lásd a csodát, ami Te reád is vár! 

Az Élet Fája programot 2011-ben, az Erdők évében indította útjára PMJV Önkormányzata, s ennek keretében Pécs város óvodái kaptak egy-egy facsemetét. Idén a város általános iskolái ültethetnek egy kis fát udvarukba egy kis ünnepség és közösségi akció keretében.

A faültetés ideje:

2012. október 24. 10 óra.

Kérjük, hogy ezen a napon, ebben az órában történjék a faültetés minden iskolában. A közös időpont jelkép, Pécs város iskolásainak közös pillanata, minden gyermek életének fája, az iskola fája.

A fák kiszállításáról a BIOKOM Kft. gondoskodik, várhatóan október 19-én. A beültetéséhez szükséges gödröt szíveskedjenek előzetesen kiásni, a helyszínt előkészíteni.

A fenti program előzményeként figyelemfelkeltő akciót szervez alapítványunk, melynek mottója: 

„Zöldítsük újra tereinket!”

Kérünk minden - az „Élet fája” faültetési programban részt vevő iskolát – készítsen intézményenként min. 1 db kartonpapír alapú „fát”!

 Jelképesen - felhívva ezzel Pécs lakossága figyelmét a zöld felületek fontosságára - ültessük el fáinkat együtt a város zöld területektől jócskán megfosztott főterén, a Széchenyi téren!”

Az akció időpontja:

2012. október 18. 12 óra

(a fák 16 óráig lesznek láthatók a főtéren)

 

 

 

  Híreink

Ökováros – Ökorégió Alapítvány

Iroda: 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8. Művészetek Háza I. em.

Telefon: +36 (20) 454-0644; +36 (30) 469-4714

E-mail: info@okovaros-okoregio.hu

www.okovaros-okoregio.hu