Gyógy-, és fűszernövényeink


Hogy a tél, ne a nátháról és a köhögésről szóljon!


Bíbor kasvirág /Echinacea purparea/ /Echinacea augustifolia/

Az immunrendszer működését serkentő gyógynövény. Az Egyesült Államok keleti részének füves síkságairól származik, indián népek használták a gyógyászatban. Gyógyították vele a kígyómarást és különféle mérges rovarok csípését. Európában először dísznövényként terjedt el, gyógyhatásaira később figyeltek fel.

Az influenza megelőzésében és a fertőzés tüneteinek kezelésében ma egyetlen más növénynek nincs olyan jelentősége, mint a kasvirágnak. Esetenként kemoterápiával kombinálva alkalmazzák. Csökkenti a fertőzés időtartamát, illetve mérsékli tüneteit. Használható a meghűlések, allergiás panaszok és tünetek enyhítésére, a hörghurut, középfülgyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati és húgyivarszervi fertőzések, valamint bőrgyógyászati kórfolyamatok és reumás eredetű betegségek kezelésére is.

Szárított gyökéréből és leveléből ajánlott napi adag 1 gramm.

A készítményekre írt útmutatásokat célszerű pontosan betartani.
Hat hétnél hosszabb kúra nem ajánlott.

Leghatékonyabban az alkoholos oldat használható.

Megelőzésként 3 x 20 csepp, betegség esetén 3 x 30 csepp az adag.

Homeopátiás szerként az echinacea augustifolia 5 < H potenciájú készítményt ajánlatos nyelv alatt elszopogatni.

Megelőzésként napi 5 golyócska 1 hétig, majd 1 hét szünet,..újra napi 5 golyócska 1 hétig..., tüneteknél napi 4-5-ször 5 golyó.

 

Orvosi zsálya/Salvia officinalis/

Az ókorban a halhatatlanság füvének tartották, a franciák " tout bonne" minden jó névvel illetik.
A zsálya széleskörűen használható gyógy- és fűszernövényünk.
Gyulladás csökkentő, antibiotikus, így téli hónapokban a torokfájás,a nátha, az influenza hagyományos házi szere, teaként és torok öblögetőként használva.
Különleges és ritka tulajdonsága, hogy akár 50%-ban csökkenti az izzadást.
Használható az emésztés megkönnyítésére és a gyomor megnyugtatására, így fűszer növényként jótékonyan hat a húsok megemésztésénél.
Lazító, nyugtató hatású a tea fogyasztása is, és ülőfürdőként is elkészítve. A fürdővízbe keverve az aranyeres panaszokat is csökkenti.
ELLENJAVALLT: szoptatós anyák, terhes nők ne használják
Illóolaja általános fertőtlenítő szer, így a párologtatásával megelőzhető a fertőző betegségek kockázata, illetve a kialakult betegségekben a gyógyulást támogatja.
AZ ILLÓOLAJ BELSŐLEG NEM HASZNÁLHATÓ!

 
Kakukkfű/Thymus vulgaris/

A régi idők harctéri fertőtlenítőszere
 Fertőtlenítő, nyákoldó és köptető hatása miatt került a télire ajánlott házi szerek sorába. Hatóanyagainak emésztést serkentő , valamint puffadás gátló, görcsoldó, hasfogó hatása is van. Gyomor és epebetegeknek különösen ajánlott.
Ülőfürdőként használva influenzás, panaszokat enyhít, de feltétlenül fontos fürdés után 1/2-1 órára ágyba bújni, hogy az utóizzadással érjük el a kívánt hatást.
Illóolaja az immunműködést serkenti.
ELLENJAVALLT:terhes és szoptatós nőknél, illetve pajzsmirigy elégtelenségnél.
 
Tea készítés/zsálya, kakukkfű/: fél l vízzel forrázzunk le 1 evőkanálnyi gyógynövényt. Letakarva 5 percig áztatjuk, majd szűrés után 1/2 órán belül elkortyoljuk.
Fürdő készítése: 2 csészényi kakukkfűből vagy zsályából 2 l vízzel erős teát készítünk. 10 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük és a fürdővízbe öntjük. Sose öntsük úgy a vízbe a forró teát, hogy valaki bent ül, nehogy leforrázzuk!

 

 

 

 

  Híreink

Ökováros – Ökorégió Alapítvány

Iroda: 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8. Művészetek Háza I. em.

Telefon: +36 (20) 454-0644; +36 (30) 469-4714

E-mail: info@okovaros-okoregio.hu

www.okovaros-okoregio.hu