Új címre költöztünk: www.okovarospecs.hu

Kicsikék Alapítvány programja

A Németh László utcai bölcsőde alapítványának zöldítő programja tekinthető meg itt, képekben:

http://www.youtube.com/watch?v=dCRXYYrADjk&feature=youtu.be

Tettye Völgye Waldorf Óvoda Alapítvány

Apróval az Aprókért Alapítvány

Rigóder Domb Egyesület

Szieberth Róbert Iskolafejlesztési Alapítvány

Projekt címe: Zenélő Zöld Udvar

A program 2 naposra tervezett.

1. alkalom időpontja: 2012. október 26. 7.45-12.00

Program: Növények, /cserjék, futó növények, virágok/ telepítése az iskola udvarán az iskola dolgozói, diákok, szülők, nagyszülők, nyugdíjas pedagógusok, a Meszesi Nyugdíjas Klub tagjainak összefogásával. Az esemény versekkel, zenéléssel kezdődik.

2. alkalom időpontja: 2012. november 9. 7.45-12.00

Program: A „Zenélő Zöld Udvar” projekt lezárása, közös énekléssel, zenéléssel, játékkal. Az iskolaudvar megújulásának ünnepe.

 

Vasasi Szent Borbála Egyesület

Kicsikék Alapítvány

 

 2012.10.13-án családi napot tartott a Kicsikék Alapítvány az ökológiai gondolkodás népszerűsítése, a Kicsikék Bölcsőde udvarának „zöldítése”, növényesítése, a környezeti nevelés feltételeinek kora gyermekkortól való biztosítása céljából.

A családi napon a bölcsőde minden dolgozója és 60 szülő közösen dolgozott azon, hogy a Kicsikék Bölcsődébe járó gyerekeknek – többek között - kiskertet, fűzfakuckót, füves udvart, komposztálót, biztonságos, természetes környezetet varázsoljanak.

Moór Eszter képviselő asszony 5 m3 friss termőfölddel járult hozzá a program sikeréhez, így vált a bölcsőde udvara növények, bokrok, cserjék ültetésére, fű vetésére kiválóan alkalmassá.

Amíg a szülők az udvari munkálatokat folytatták, játszóház és - művészetterapeuta segítségével - kreatív kuckó biztosította, hogy a kis gyerekek se maradjanak élmények nélkül. Terményekből, bogyókból, száraz levelekből, természetes anyagokból ragasztottak, hajtogattak, szórtak, kötöztek, fűztek, csomóztak szebbnél-szebb alkotásokat.

         A Kicsikék Alapítvány kiemelt céljának tekinti a környezeti nevelés és ökológiai szocializáció korai gyermekkortól történő elindítását, a családok e témában való támogatását, információk, lehetőségek, ötletek átadásával, a bölcsődei nevelésben, az ökológiai fenntarthatóság szempontjából is mintanyújtó magatartás elsajátításának biztosításával.

Az aktív szülői részvétel és összefogás is jelzi a téma aktualitását, ami további kezdeményezések, projektek megvalósítására ösztönzi a Kicsikék alapítvány kurátorait, támogatóit.

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület, a HÉT KÖR (Hosszúhetényi Érték-és

Természetvédő Kör) és a Nagycsaládosok KÖR-e (Közösségi Önsegítő Rendszere) a

„Lépj!” - 2012-es civil pályázat keretein belül az alábbi projektet valósítja meg:

ELŐADÁS

Gondolatok kalákakör-témában, az összefogás gyönyöreiről

Téma: Miért jó együttműködni egy individualista világban? Miként tudunk egymásnak

sokat segíteni, hogyan tudjuk gazdasági függőségünket csökkenteni? Több pénz – nagyobb boldogság?

Előadó: Almássy Tamás „másként”-közgazdász, mikrovállalkozó

Időpont: 2012. október 13.

14.00 Családok Háza, 7621 Pécs, Janus P.u.11. (a Csontváry múzeum épülete fsz.)

18.00 Nemes János ÁMK és Könyvtár, 7694 Hosszúhetény, Verseny u. 9.

TRÉNING

Együttgondolkodás kalákakör-témában, az összefogás gyönyöreiről

Téma: Milyen szerepet tölt be a pénz a helyi gazdaságban? Mitől szép az egymásnak való

segítés? Hogyan működhet jól a gyakorlatban a közösségi gazdaság?

Előadó: Almássy Tamás „másként”- közgazdász, mikrovállalkozó

Időpont: 2012. október 14. 10.00-15.00

Helyszín: Családok Háza, 7621 Pécs, Janus P.u.11. (a Csontváry múzeum épülete fsz.)

A tréning nem ingyenes: a végén mindenki annyi adományt ad érte, amennyit az neki

megért. Délben szendvicsebéd.  A résztvevők száma legfeljebb 30 fő – a jelentkezés sorrendjében.

 

 

 

 

Szemem Fénye Alapítvány

A "Kerti színek illata" elnevezésű projekt magvalósítása során a Szemem Fénye Alapítvány Dóri Házának kertje kerül átalakításra, felújításra, a nyitó esemény időpontja szeptember 25-e volt.

A Szemem Fénye Alapítvány fő célkitűzése a gyógyíthatatlan megbetegedésben szenvedő gyermekek, fiatalkorúak és családjuk támogatása, tehermentesítése, melynek megvalósításában a gyermekhospice házak működésének kiemelkedő jelentősége van. A Kerti színek illata projekt egyedülálló lehetőséget teremt e tevékenység kibővítésében, valamint a holisztikus szemléletmód erősítésében. A projekt az alapítvány tulajdonában lévő pécsi Dóri Ház kertjének újragondolását célozta, zöld terület, színes, aromás virágok és egy elkülönített komposztálóhely kiépítésével.

A munkálatok elvégzésében kiemelkedő segítséget nyújtottak a Szemem Fénye Alapítvány önkéntesei, az időről időre visszatérő családok tagjai, valamint az alapítvány munkatársai.

Szeptember 25-én a délelőtti órákban kezdődött a munka. Először a kert megtisztítására, a terület előkészítésére volt szükség, ebben (kapálás, gazolás, gereblyézés, sövényvágás) elsősorban az alapítvány önkéntesei segítettek. A Bólyi Faiskola Kft. munkatársainak jóvoltából csütörtökön a reggeli órákban érkezett meg a termőföld, melyet a szervezet segítői a nap folyamán behordtak, és szétterítettek, előkészítve a növények ültetését és a füvesítést. Október elsején megérkeztek az évelő növények és cserjék, melyet a csapat néhány óra alatt beültetett, és elrendezett. Végezetül már csak a fűmagok elszórása volt hátra, valamint a terület belocsolása. A kert fenntartásának, valamint további fejlesztésének előmozdításában az alapítvány munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a környezet kímélésre, így az újrahasznosításra is, oly módon, hogy a megmaradt, már nem felhasználható biológiai hulladékot komposztálást követően a talaj szerkezetének javítására szeretnék felhasználni. A komposztálás kivitelezéséhez egy fedeles komposztáló láda megvásárlását tervezik, melyet a kert hátsó részében, elkülönítve szeretnének elhelyezni.

A gyógyíthatatlan megbetegedésben szenvedő gyermekeknél a testi tünetek kezelése mellett elengedhetetlen a gyermek és a család lelki támogatása, a relaxáció, a kikapcsolódás lehetőségének biztosítása. Mindezek eléréséhez a természet közelsége, a gyógynövények jelenléte nagy mértékben hozzájárul. A kert megújulásával, egy jótékony hatású, szép környezetben játszhatnak leendő lakóink, pihenhetnek a családtagok.

A kertszépítést több napra lebontva valósítják meg. Elsőként a talaj javításának érdekében termőtalaj elterítése válik szükségessé, majd ezt követően tervezik a füvesítést, és a különböző évelő , színes, aromás növények ültetését.

A kertszépítésbe a Dóri Ház korábbi lakóit, családjait, az alapítvány önkénteseit is bevonják.

Gyermekeinkért Alapítvány

A Bánki Donát Utcai Általános iskola  "Tanösvény létesítése Uránváros szívében" című nyertes pályázat nyitórendezvénye október 1-én 16 órakor zajlott. A nyitórendezvényen megtörtént a tervezett tanösvény bemutatása, munkálatok egyeztetése meghívott szülőkkel, diákokkal, a helyszín bejárása.

A projekt célja egy ismeretterjesztő tanösvény kialakítása az iskola udvarán, előnyben részesítve a Mecsek oldal őshonos fásszárú növényeinek az ültetését. A tanösvény bejárása során a gyerekek minden évszakban más-más élményeket szerezhetnek, ismerős környezetben ismerhetik meg szűkebb környezetük növényvilágát.  Megfigyeléseket végezhetnek a fák, cserjék különböző szintjein élő növényekről, állatokról is. A telepítések eredményeként olyan társulások alakulhatnak ki, amelyek újabb állatfajoknak adhatnak kedvező életteret és táplálékot. A tanösvény ismertető tábláival azoknak a gyerekeknek, felnőtteknek is tud új ismereteket adni, akik tanítási idő után, hétvégén járnak be sportolni, játszani az iskolaudvarra. A nyertes pályázat a helyi közösség, szülők, családok bevonásával és aktív közreműködésével valósul meg.

Október 26-án a tanösvény fáinak közös elültetésére kerül sor. A programot támogatja a Hentz és Kéreg Díszfaiskola, a PÉTÁV Zrt, Nemes Attila és Fülöp József vállalkozók.

Ökováros – Ökorégió Alapítvány

Iroda: 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8. Művészetek Háza I. em.

Telefon: +36 (20) 454-0644; +36 (30) 469-4714

E-mail: okovarospecs@gmail.com

www.okovarospecs.hu